Kako izbrati primerno ležišče?

Kako izbrati primerno ležišče?

Glede na obsežno ponudbo, ki jo dandanes najdemo na trgu se res lahko vprašamo katero ležišče sploh izbrati? Postelja v kateri spimo ima zelo veliki vpliv na spanje, saj je v večini primerov za nespečnost in slabo spanje krivo ležišče ali vzglavnik.

Nekaj nasvetov, ki jih lahko upoštevate pred nakupom ležišča:

VELIKOST LEŽIŠČA – Najmanjša širina postelje za eno osebo zadostuje 90 cm, pri dolžini moramo biti pozorni, da je daljša od naše telesne višine za vsaj 15 cm. Pozorni bodite tudi na višino postelje, ta naj bo prilagojena vam, da bo vstajanje in leganje iz nje kar se da enostavno in hitro.

SPALNI POLOŽAJ IN ČVRSTOST LEŽIŠČA – Naš spalni položaj nam pove s katerim delom telesa se največ dotikamo in obremenjujemo ležišče. Če spimo na trebuhu ali hrbtu je teža razporejena bolj enakomerno in je za tak položaj bolje izbrati bolj trdo ležišče. Tisti, ki raje spijo na boku bolj obremenjujejo ramena in boke. Na teh točkah je tudi največ pritiska, ki lahko oslabi kroženje krvi, zato je za taki položaj bolj primerno nekoliko mehkejše ležišče.

ALERGIJE – Če ste nagnjeni k alergijam izberite ležišče, ki ima pralno ali antialergijsko preobleko, ali je v celoti izdelano iz materialov, v katerih se pršice ne morejo zarediti.

CENA - Ležišče je dolgoročna investicija v naše zdravje in počutje. Zato cena ne sme biti edino vodilo v nakup. Seveda je pomembno tudi, da se pred nakupom naredi primerjava med različnimi ponudniki.

TOPLOTA – Nekateri težje spijo če se ležišče preveč segreva in se zaradi tega potijo. Pred nakupom ležišča se prepričajte da ležišče omogoča zračenje.

BOLEČINE V HRBTENICI – Zaradi neprimernega ležišča se lahko pojavljajo tudi bolečine v hrbtenici. V primeru teh težav priporočamo spanje na hrbtu, na bolj trdem ležišču, ki zagotavlja več podpore in s tem naraven položaj hrbtenice.

LEŽIŠČE PREIZKUSTIE ZA VSAJ 10 MINUT - V kolikor imate možnost ležišče preizkusite, tako, da vsaj za 10 minut lezete nanj. Po tem času boste do ene mere začutili ali vam ustreza.

IZBIRA POLNILA – V zadnjih letih je na trgu zmeraj več polnil, ki so na voljo v posameznih ležiščih. Tukaj jih bomo našteli samo nekaj: lateks, spominska pena, termobond, mikrovlakna itd.. in naravna polnila, ki so jih uporabljali že pred več kot 1000 leti, slama, ajdove luščine, pirine luščine in še kakšno bi se našlo odvisno od različnih kultur in navad.

Nad-vložek iz ajdovih luščin nima nobenih kovinskih vzmeti, zagotavlja trdnost ležišča, ki se je zgubilo ležiščem z leti. Polnilo se pod vplivom telesa prilagodi položaju in tako daje občutek ležanja v naravi. Samo polnilo vsebuje antioksidant in rutin ter zaradi tega odvrača pršice. Piramidna oblika pa poskrbi za mikro-masažo po celem telesu.

Ležišče je priporočljivo zamenjati na najmanj vsakih 10 let. Razlog je predvsem v vsakodnevni uporabi in izrabljenosti ležišča. Ker ne gre za krajše časovno obdobje si pred nakupom ali menjavo ležišča vzemite čas. Povprašajte prijatelje na kakšnem ležišču spijo oni ter kako vpliva na njihovo spanje. Za dodatne informacije o ležišču na prodajnem mestu pa povprašajte prodajalce.

Facebook

Všečkajte našo facebook stran in jo delite z svojimi prijatelji.