Naravni bombaž

Naravni bombaž

Bombaž je najpomembnejša tekstilna surovina sveta. Poznana je že tisočletja, od leta 3000 pred našim štetjem pa poznana kot eno najbolj zaželenih tekstilnih surovin. Začetki bombaža sedajo v Azijo, kjer so ga Indijci prinesli na Kitajsko ter kasneje na Evropo. Gojijo ga na vseh petih celinah, v pridelavi pa še vedno prednjači Kitajska z 24% deležem na trgu, kot najboljši pa še vedno velja egipčanski bombaž.

Nit za izdelavo blaga se pridobi s pomočjo bombažnih vlaken, ki zrastejo na grmičevju bombaževca. Kepica bombaža je sestavljena iz vlaken, ki so različno dolga, za kakovostno blago morajo segati najmanj 2,5 cm, lahko pa so tudi krajša do 9 mm ali vse do 56 cm. Kvaliteta je odvisna od dolžine in trdote.

Temna plat bombaža

Večina kemikalij, uporabljenih pri pridelavi tradicionalnega bombaža, je na WHO seznamu (Svetovne zdravstvene organizacije) označenih kot zelo nevarnih, a so še vedno v uporabi. Kemikalije, ki se uporabljajo pri pridelavi bombaža,  so rakotvorne, negativno vplivajo na živčevje in na razmnoževanje.

Da se kasneje bombaž obarva, nekateri proizvajalci uporabljajo težke kovinske barve. Pri barvanju pa gre za strupen proces. Bombaž naravno ni nikoli bel, vedno je beljen s klorom, kar pa dodatno bremeni in onesnažje planet.

Obstajajo tudi druge možnosti, da izberete namesto težkega kovinskega barvanja oblačila in izdelke iz svetlo rjavo obarvanega vlakna. Tisti, ki pa hrepenijo po barvah obsatajo tudi v naravno nežnih barvah.

Najboljša alternativa je zmanjšanje težkih kovin pri barvanju in zamenjava klora z vodikovim peroksidom.

Po procesu barvanja, so bombažna oblačila običajno obdelana s posebnim postopkom, ki se imenuje »Permanent Press Treatment', ki omogoči trajno gladkost oblačila ali drugega bombažnega izdelka. Cilj tega postopka je zmanjšati mečkanje posteljnega perila ali vaših oblačil in je odvisen od formaldehida, dobro znane dražilne in rakotvorne snovi. Organski bombaž temu postopku ni podvržen, saj je namesto tega obdelan s pomočjo krompirjevega škroba.

Na kratko pa še razlika med barvanim in ne-barvanim bombažem:

Barvan bombaž

Da bombaž prečistijo, operejo in pobelijo uporabljajo kemikalije: klor, hidrogen peroksid, APEO (alkylphenoloxylat, uničevalec hormonov), EDTA (ethylenediamin tetra-acetat; se spaja s težkimi kovinami v rekah in vodnih tokovih in jih aktivira) in hitro razpadajoče organske mešanice (VOC), ki reagirajo na sonce in ustvarjajo pritlehen ozon. To pa pušča globalne posledice, saj se sintetična razkužila počasi razkrajujejo in uničujejo atmosfero.

Za končno obdelavo bombaža, da je ta odporen proti madežem, zaščite proti vnetljivosti in moljem, mehčanje, dišavljenje in anti-statitka še dodatno uporabljajo kemikalije kot so: fromaldehid, jedka soda, žveplova kislina, bromin, sečnina, sulfoamini, halogeni in bromini.

Posledica za zdravje: ostanki kemikalij na tkanini lahko povzročijo pekoče oči, nos in grlo, kot tudi težave s spanjem, koncentracijo, spominom in vplivanjem na živčni sistem.. Lahko povečajo nevarnost rakavih obolenj; emisija kemikalij iz tkanine narašča s temperaturo.

Naravni bombaž ne vsebuje nič od zgoraj naštetega.

Zaradi ljubezni do okolja in vsakega posameznika smo se v podjetju Naravni zaklad odločili za naravni bombaž, brez dodanih kemikalij in barvil, ki je samo mehansko obdelan, zaradi krajših vlaken pa je blago debelejše in kakovostnejše. Ponudbo vzglavnikov iz izredno kakovostnega blaga si lahko pogledate na tej povezavi >>

Facebook

Všečkajte našo facebook stran in jo delite z svojimi prijatelji.