Stari vzglavnik raj za pršice in alergije!

Stari vzglavnik raj za pršice in alergije!

Star vzglavnik, ležišče in odeja predstavljajo idealno okolje za drobne živali.

Hranijo se z odmrlimi delci kože, znojem in lasmi. Skoraj tretjina vseh ljudi je občutljiva na različne alergije iz okolja. Med temi pa vsak četrti tudi na hišno pršico. Zato je zelo pomembno, da preverimo kaj lahko storimo, da z njimi ne bomo delili postelje.

Kako prepoznamo alergijo?

Vzglavnik je najbližje obrazu in ves čas v stiku z glavo. Alergijo prepoznamo po znakih, kot je draženje nosu, oči in ust, na koži se pojavljajo izpuščaji, lahko kihamo, kašljamo ali se nam solzijo oči.

Kaj lahko storimo, da onemogočimo pršicam razvoj v vzglavnikih?

SUH VZGLAVNIK – Pršice za svoj razvoj potrebujejo hrano in vlago, če te faktorje onemogočimo jim tudi uničimo razvoj. Eden izmed načinov je da vzglavnik večkrat prezračimo in izpostavimo soncu. Za blago pa uporabljamo materiale, kot je svila, ki omogočata dobro prevodnost in prepustnost.

SNEMLJIVA PREOBLEKA – Vzglavnik uporabljajte s snemljivo probleko, katero vsaj na 14 dni temeljito operite. Pršice ne marajo čistoče. Pri pranju upoštevajte, da je posteljnino potrebno oprati na najmanj 60°C.Tako boste ohranili higieničnost in neprijazen vzglavnik pršicam.

IZBIRA POLNILA – Kadar izbirate vzglavnik, izbirajte polnilo, ki je neprijazno pršicam. Eno izmed takih je polnilo iz ajdovih luščin. Saj vsebuje rutin in antioksidant, ki deluje kot rahlo razkužilo, pršice pa se v takem okolju ne počutijo dobro.

VZGLAVNIK NAJ BO ZRAČEN – Polnilo vzglavnika naj bo zračno in prožno.

ODPRTINA NA VZGLAVNIKU – Vzglavnik naj bo narejen tako, da se da polnilo odstraniti od prevleke, tako lahko resnično prezračite polnilo in ga izpostavite sončnim žarkom, katero bo uničilo mikro organizme.

SVETLOBA – Prezračite celotno spalnico in pustite, da svetloba posije na posteljo. Pršice namreč obožujejo temne prostore in bodo hitro premislile o selitvi v drug temnejši prostor.

TEKSTIL- V spalnici se izogibajte preprog, igrač, dodatnih okrasnih blazin itd.. Saj s tem ponujate pršicam več možnih za bivanje. Nadomestite jih s predmeti, katere lahko lažje očistite.

JESEN / ZIMA – Se pršice najbolj razvijajo, zato se nikar ne bojte v teh letnih časih pustiti vzglavnika od zunaj na stojalu za sušenje in ga dobro prezračite.

Facebook

Všečkajte našo facebook stran in jo delite z svojimi prijatelji.